Wyposażenie kuchenne, oświetlenie kuchni, przygotowanie ciepłej wody zużywają dużo energii. Warto ograniczyć jej zużycie, a co za tym idzie koszty, które w przypadku kuchni szkolnych, mających zapewniać nie tylko zbilansowane, ale i tanie posiłki, mają kluczowe znaczenie. Oczywiście najlepszy efekt przyniesie wymiana starego wyposażenia na nowe, w wyższej klasie energetycznej. Zwłaszcza że często kuchnie szkolne wyposażone są w dość stare, energochłonne i awaryjne urządzenia.

Warto dokładnie pomierzyć ich zużycie (wystarczą do tego proste mierniki) i wyliczyć, jak szybko zwrócą się koszty inwestycji – czy to w przypadku wymiany urządzeń na nowe, czy też zakupu dodatkowych (w wielu kuchniach do dziś nie ma zmywarek a naczynia myte są ręcznie). Jeżeli nie ma takiej możliwości, można pilnować właściwego obchodzenia się ze sprzętem. Największe zużycie energii w kuchniach związane jest z mrożeniem i chłodzeniem żywności. Jak podnieść jego efektywność? Np. umieszczając lodówki i zamrażarki w oddaleniu od ścian i źródeł ciepła, regularnie czyszcząc skraplacze i rozmrażając parowniki czy trzymając produkty w szczelnych opakowaniach. Możliwości jest wiele.