W czwartek, 13 czerwca 2019 roku w Polskiej Akademii Umiejętności przy ul. Sławkowskiej 17 w Krakowie miała miejsce konferencja końcowa projektu CLIKIS pn. ,,Zmiany klimatu od kuchni". Projekt miał na celu promocję zrównoważonego żywienia w placówkach edukacyjnych w kontekście jego wpływu na klimat. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli nie tylko szkół czy instytucji promujących zdrowe żywienie, ale również uczniów szkół gastronomicznych. 

Uczestników przywitali Tomasz Pawelec - kierownik projektu, Joanna Wis-Bielewicz - ekspert Stowarzyszenia oraz Michael Scharp z IZT (Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung). Pierwsze wystąpienie Anny Chmieleckiej przybliżyło uczestnikom sylwetkę Europejskiej Inicjatywy na rzecz Klimatu (EUKI), która jest instytucją finansującą projekt CLIKIS. Konferencja została zrealizowana w ramach partnerstwa w projekcie Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019, o której opowiedziała Pani Grażyna Płachta z Urzędu Miasta Krakowa.

Kolejny blok tematyczny przedstawił działania projektowe w Polsce (projekt CLIKIS) i Niemczech (projekt KEEKS), czyli wpływ szkolnego żywienia na klimat. W Polsce w projekcie uczestniczyły szkoły z Dobczyc, Milanówka, Raciechowic oraz Pałecznicy. W polskich kuchniach stosuje się znacznie więcej świeżych warzyw i owoców pochodzenia lokalnego. Stosuje się również znacznie mniej mrożonek oraz gotowych półproduktów. W przeciwieństwie do kuchni niemieckich prawie wcale nie wykorzystuje się mięsa wołowego. Wszystkie te elementy powodują znacznie mniejszą emisję gazów cieplarnianych. 

Druga część konferencji dotyczyła ograniczenia złego wpływu żywienia na klimat w szkołach i nie tylko. Wszystkie omawiane działania czy nowe nawyki można wprowadzić w naszych domach w codziennym życiu. Przedstawiono koncepcję ,,Szkoły na roślinach", której pomysłodawcą jest ProVeg Polska oraz kampanię edukacyjną ,,Jedz lokalnie, myśl globalnie!" organizowanej przez Fundację Otwarty Plan. Pani Joanna Jaczewska-Schuetz z Instytutu Żywności i Żywienia uświadomiła jak ważna jest edukacja żywieniowa dzieci oraz jak korzystnie wpływa na to prawidłowa współpraca szkoły z rodzicami. Skupiono się również na bardzo ważnym w ostatnim czasie temacie jakim jest marnotrawstwo jedzenia w Polsce oraz jak możemy temu zaradzić. Konferencję zakończono prezentacją Pani Anny Bogusz z Fundacji na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii, która omówiła w jaki sposób wybierać efektywny energetycznie sprzęt kuchenny.

Na uczestników czekał również lunch wegetariański, który w ramach projektu promował smaczną i zdrową dla klimatu kuchnię bezmięsną. Dla wszystkich dań określono ślad węglowy. Wydarzenie było okazją nie tylko do wysłuchania ciekawych prezentacji, ale również do wymiany doświadczeń i dyskusji na temat aspektów środowiskowych i zdrowotnych żywienia dzieci. Konferencja spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem uczestników.

Prezentacje:

  1. European Climate Initiative (EUKI) - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) , Anna CHMIELECKA, EUKI
  2. Konferencja podsumowująca projekt CLIKIS , Joanna WIS-BIELEWICZ, Stowarzyszenie Gmin Polska Sieć ,,Energie Cites"
  3. Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej jako punkt zwrotny w budowaniu turystyki kulinarnej w Krakowie , Grażyna PŁACHTA, Urząd Miasta Krakowa, Wydział ds. Turystyki
  4. Wpływ żywności na klimat – klimatyczna optymalizacja diety szkolnej , Katrin BIENGE, Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie
  5. Wpływ żywienia w szkołach niemieckich na klimat – doświadczenia projektu KEEKS , Malte SCHMIDTHALS, Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung
  6. Wpływ żywienia w szkołach polskich na klimat – doświadczenia projektu CLIKIS , Tomasz PAWELEC, Stowarzyszenie Gmin Polska Sieć „Energie Cites”
  7. Jedz lokalnie, myśl globalnie! Kampania edukacyjna w szkołach , Dobrota EGNER, Przedstawiciel Fundacji Otwarty Plan
  8. „Szkoła na roślinach” – posiłki dobre dla dzieci, szkoły i środowiska , Joanna LOTKOWSKA, ProVeg Polska
  9. Edukacja żywieniowa dzieci w szkole: współpraca szkoły z rodzicami , dr Katarzyna WOLNICKA, Joanna JACZEWSKA-SCHUETZ, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
  10. Marnotrawstwo jedzenia w placówkach edukacyjnych w Polsce na bazie projektów pomiarowych: ile, co, dlaczego. Co realnie możemy zrobić, żeby ograniczyć jego skalę? , Mariusz POPIELUCH, Venturis HoReCa
  11. Efektywny energetycznie sprzęt kuchenny – jak wybrać właściwie? , Anna BOGUSZ, Fundacja na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii

Galeria:

 

logo stolica kg

Konferencja realizowana w ramach partnerstwa w projekcie Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 r.

EUKI DE bmu supported RGB en     
Projekt CLIKIS jest finansowany w ramach Europejskiej Inicjatywy na rzecz Klimatu (EUKI) (numer kontraktu 81230248), stanowiącej nowy instrument finansowy niemieckiego Federalnego Ministerstwa Środowiska, Ochrony Przyrody i Bezpieczeństwa Jądrowego (BMU). Wyłączną odpowiedzialność za treść warsztatów ponoszą organizatorzy. Nie wyraża ona opinii Federalnego Ministerstwa Środowiska, Ochrony Przyrody i Bezpieczeństwa Jądrowego.

logo PNEC 2019